HYVINVOINTI JA TERVEYS

Hyvinvoinnin ja terveyden peruspilari on hyvä arki. Siihen kuuluvat riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio, hyvät ihmissuhteet ja mielekäs tekeminen. Terve ja hyvinvoiva ihminen levittää hyvää mieltä myös ympärilleen.

Ihmissuhteet

Ihmissuhteet ovat elämän kantava voima. Jokaisella olisi hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua. Paras kaveri, sisko tai vaikka isoäiti on tärkeä voimavara. Myös silloin, kun ongelmat painavat mieltä ja masentaa.

Terveelliset elämäntavat

Omasta kehosta ja mielestä kannattaa pitää huolta. Terveellisen elämän peruspilareita ovat liikunta, oikeanlainen ravinto, riittävä uni ja mielekäs tekeminen.

Terveelliset elämäntavat omaksutaan jo nuorena. Jos kotoa on saanut mallin esimerkiksi oikeanlaisesta ravinnosta, sitä tulee noudattaneeksi myöhemmässä elämässään helpommin. Sama koskee urheilua. Lapsena ja nuorena harrastettu liikunta jatkuu luontevasti aikuisenakin. Koskaan ei silti ole liian myöhäistä aloittaa.

Ravinto

Ravinnossa tärkeintä on, että sitä nauttii sopivasti – ei liikaa tai liian vähän – ja siinä on tarpeeksi eri ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuituja ja proteiinia. Kasvikset ovat osa terveellistä ruokaympyrää ja niitä kannattaa käyttää runsaasti. Makuaisti kehittyy kokeilemalla. Valmisruoat ovat toisinaan kiireen keskellä paikallaan, mutta niistä ei kannata tehdä jokapäiväistä tapaa. Itse tehty ruoka on edullisempaa, riittoisaa ja siitä tietää tarkasti, mitä se sisältää.

TEKOn ravintosivuilta löydät tiiviin paketin hyvästä ja monipuolisesta ravinnosta.

Vinkkejä terveelliseen syömiseen löydät Nuortennetistä.

Hygienia

Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista. Puhdas ihminen on miellyttävämpää seuraa myös muille ja hyvä hygienia ylläpitää terveyttä. Itsestä huolehtiminen on jokapäiväistä toimintaa. Hyviin peseytymistapoihin kuuluvat suun hyvinvoinnista huolehtiminen, säännöllinen peseytyminen ja ihosta huolehtiminen. Lisätietoa hygieniasta löydät tästä.

Uni

Unen tarve on yksilöllistä. Keskimäärin ihmisen tulisi nukkua noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Liian vähäinen uni vaikeuttaa uuden oppimista ja keskittymistä, aiheuttaa mielialan ja vireen laskua ja voi aiheuttaa painonnousua, sillä väsynyt ihminen valitsee helpommin epäterveellisiä ruokia lautaselleen. Nukkuminen vahvistaa vastustuskykyä ja sairauksista toipumista. Moni suomalainen kärsii univaikeuksista, ja niitä voi olla myös nuorilla. Unta voivat tulla häiritsemään monet asiat. Ajoittaiset huonot yöunet eivät haittaa, mutta pitempiaikaisiin uniongelmiin kannattaa reagoida. Tarkastele ihan ensimmäiseksi, onko vuorokausirytmisi säännöllinen. Entä juotko päivän mittaan paljon kahvia tai energiajuomaa? Onko makuuhuoneesi riittävän hiljainen, pimeä ja viileä nukkumiseen? Mieti myös, voivatko iltarutiinisi aiheuttaa levottoman yön. Lisätietoa unettomuudesta saat Nyytinsivuilta.

(lähde nuortenelämää.fi)