HYVINVOINTI JA TERVEYS

Hyvinvoinnin ja terveyden peruspilari on hyvä arki. Siihen kuuluvat riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio, hyvät ihmissuhteet ja mielekäs tekeminen. Terve ja hyvinvoiva ihminen levittää hyvää mieltä myös ympärilleen. Hyvä arki.

 

Ihmissuhteet

Ihmissuhteet ovat elämän kantava voima. Jokaisella olisi hyvä olla ainakin yksi luotettava ihminen, jolle voi puhua. Paras kaveri, sisko tai vaikka isoäiti on tärkeä voimavara. Myös silloin, kun ongelmat painavat mieltä ja masentaa. Lue lisää ihmissuhteiden tärkeydestä mielenterveystalo.fi:stä

 

Terveelliset elämäntavat

Terveellisen elämän peruspilareita ovat liikunta, oikeanlainen ravinto, riittävä uni ja mielekäs tekeminen. Omasta kehosta ja mielestä kannattaa pitää huolta. Lue lisää terveellisistä elämäntavoista nuortenelämää.fi sivustolta

 

Ravinto

Arjen ruokavalinnoilla on iso merkitys. Kun arkiruokailu on terveellistä ja säännöllistä, niin se vaikuttaa merkittävästi vireystilaan kuin jaksamiseen.

Päivittäin on hyvä syödä noin 4–5 kerta. TEKO:n ravintosivuilta löydät tiiviin paketin hyvästä ja monipuolisesta ravinnosta. Vinkkejä terveelliseen syömiseen löydät Nuortennetistä.

 

Hygienia

Hygienialla tarkoitetaan omasta puhtaudesta huolehtimista. Puhdas ihminen on miellyttävämpää seuraa myös muille ja hyvä hygienia ylläpitää terveyttä. Itsestä huolehtiminen on jokapäiväistä toimintaa. Hyviin peseytymistapoihin kuuluvat suun hyvinvoinnista huolehtiminen, säännöllinen peseytyminen ja ihosta huolehtiminen. Lisätietoa hygieniasta löydät nuorten netistä tästä.

 

Uni

Unen tarve on yksilöllistä. Keskimäärin ihmisen tulisi nukkua noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Liian vähäinen uni vaikeuttaa uuden oppimista ja keskittymistä, aiheuttaa mielialan ja vireyden laskua. Nukkuminen vahvistaa vastustuskykyä ja sairauksista toipumista. Moni suomalainen kärsii univaikeuksista, ja niitä voi olla myös nuorilla. Unta voivat tulla häiritsemään monet asiat. Ajoittaiset huonot yöunet eivät haittaa, mutta pitempiaikaisiin uniongelmiin kannattaa reagoida. Lue uniliiton sivuilta yleisiä ohjeita unen omahoitoon. Lisätietoa unettomuudesta saat Nyytinsivuilta. (lähteet: nuortenelämää.fi, mielenterveystalo.fi, nuortennetti.fi, nyytti.fi)

Lisää sivujamme:
Paikalliset sosiaali- ja terveyspalvelut

Ihmissuhteet ja seurustelu

Mielenterveys

Päihteet ja riippuvuudet

Seksuaaliterveys

Tuki- ja kriisipalvelut

 

[instagram-feed]