Päihteet

Alkoholi:

Alkoholi on laillinen päihde, jonka vähittäismyynnissä on ikärajat. 18 vuotta täyttänyt saa ostaa alle 22 % juomia kuten olutta, siideriä ja viiniä. Yli 22 % alkoholijuomia, kuten viinoja, brandyä, viskiä ja likööriä saa ostaa täytettyään 20 vuotta.

Kaikkien alkoholijuomien hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta, ja vahvojen juomien hallussapito alle 20-vuotiailta. Ravintolassa ja anniskelualueella kaikkien alkoholijuomien ikäraja on 18 vuotta. Jos olet täysi-ikäinen ja välität alkoholia alaikäiselle, syyllistyt rikokseen.

Suomen laki kieltää moottoriajoneuvon kuljettamisen, kun veren alkoholipitoisuus ylittää 0,5 promillea. Älä harkitse ajoneuvon kuljettamista alhaisemmillakaan promilleilla, koska alkoholi heikentää ajattelua ja reaktionopeutta.  Kun toimit vastuullisesti, ajattelet myös muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.

Alkoholi laskee arvostelukykyä ja vähentää estoja. Runsas kertajuominen voi aiheuttaa oksentelua, kuivumista, hengitysvaikeuksia ja tajuttomuuden. Myös sekavuustila on mahdollinen. Alkoholi voi aiheuttaa akuutin haimatulehduksen.  Pitkäaikaisessa käytössä juominen johtaa jopa henkiseen taantumiseen ja erilaisiin ravitsemushäiriöihin. Miehillä impotenssi, kivesten surkastuminen ja hedelmättömyys ovat usein pitkäaikaisen käytön seurauksia. Naisille voi ilmaantua munasarjojen toimintahäiriöitä, kuukautishäiriöitä ja hedelmättömyyttä. Alkoholi myös kohottaa rintasyöpäriskiä.

Testaa alkoholinkäytön riskisi Päihdelinkki.fi -nettipalvelun testissä. Päihdelinkki.fi -nettipalvelussa on myös muita tietovisoja, joilla voit testata tietosi!

Lue rattijuopumuksesta Liikenneturvan nettisivuilla.

Tipaton – alku jollekkin uudelle. Lue tipattoman tammikuun hyödyistä Tipaton -nettisivuilla.

Huumeet:

Huumeet ovat laittomia päihteitä, joita voidaan valmistaa joko keinotekoisesti tai ne ovat peräisin kasveista. Huumeita ovat muun muassa amfetamiini, ekstaasi, heroiini, kokaiini, kannabis ja LSD. Eri huumausaineiden vaikutukset ovat erilaisia, ja samankin aineet vaikutukset vaihtelevat käyttäjästä riippuen.

Huumeita käytetään monilla eri tavoilla, joista mikään ei ole riskitön. Suonensisäisten huumeiden käyttäjät ovat riskiryhmässä saada tulehduksia ja veren välityksellä tarttuvia virusinfektioita kuten B- ja C-hepatiitin tai HIV:n. Huumeet johtavat usein hallitsemattomaan käyttöön, jolloin huume ottaa vallan ihmisestä ja tämän aika kuluu huumeita itselleen hankkien ja niitä käyttäen. Tämä voi johtaa myös rikoskierteeseen, kun rahaa huumeostoksiin on saatava.

Päihdelinkki.fi -nettisivuilla voit tehdä huumeidenkäyttötestin.

YAD Youth Against Drugs -nettisivuilta löytyy paljon tietoa huumeista.

Nikotiini:

Nikotiini on laillinen päihde savukkeissa. Jos olet alle 18-vuotias, et saa pitää hallussasi mitään tupakkatuotteita. Nikotiinia on myös nuuskassa ja se on laiton tuote Suomessa.

Riippuvuus nikotiiniin syntyy melko nopeasti. Se on sekä fyysistä että henkistä riippuvuutta. Voit saada suurista nikotiiniannoksista pahoinvointia ja myrkytysoireita. Ihon pintaverenkierto vähenee ja kylmänsietokyky heikkenee. Nikotiini myös kohottaa verenpainetta ja pulssia. Nikotiini aiheuttaa Suomessa tuhansia kuolemantapauksia vuosittain.

Fressis.fi -nettipalvelusta saat tietoa ja apua tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamiseen.

Savuton Suomi 2030 -hankkeen tavoitteena on tupakaton Suomi. Lue lisää hankkeesta Suomen ASH -nettisivulta ja Savuton Suomi 2030 -nettisivulta.

Lue lisää tupakkalaista Päihdelinkki.fi -nettipalvelusta.

Nuuskan aiheuttamasta riippuvuudesta saat lisätietoa Syöpäyhdistysten Fressis-sivulta.

[instagram-feed]