Rikos- ja riitaasioiden sovittelu

Rikos- ja riita-asiaa voidaan sovitella koulutetun sovittelijan välityksellä. Aloitteen sovittelusta voi tehdä rikoksen uhri, rikoksen tekijä, alaikäisen rikoksentekijän vanhemmat, poliisi, syyttäjä tai sosiaaliviranomainen.Sovittelu on vapaaehtoista, maksutonta ja luottamuksellista. Myös alle 15-vuotiaiden rikkomuksia voidaan sovitella. Jos osapuolet päätyvät yhteiseen ratkaisuun, tehdään ratkaisusta sopimus. Jos osapuolilla on osittain yhteneväinen käsitys ratkaisusta, syntyy osittainen sopimus. Jos osapuolet eivät pääse miltään osin yhteisymmärrykseen, sovittelu lopetetaan.

Lähteet : Vaasan Kaupunki /Nuorten rikos- ja riita-asioiden sovittelu/ Oikeuslaitos

Rikoksen uhri

Rikoksen uhrilla on oikeus tehdä ilmoitus tapahtuneesta rikoksesta ja saada tarvitsemaansa oikeudellisesta apua ja tukea. Poliisilla puolestaan on velvollisuus ottaa rikosilmoitus vastaan ja ryhtyä sen pohjalta tarpeelliseksi katsomiinsa toimenpiteisiin. Kaikki rikosilmoitukset eivät johda esitutkintaan, vaan ainoastaan silloin, kun poliisi epäilee rikoksen tapahtuneen.

JOS JOUDUT RIKOKSEN UHRIKSI

Jokainen voi joskus joutua rikoksen uhriksi. Silloin on hyvä tietää, miten pitää toimia. Tässä käytännön vinkkejä, mikäli joudut rikoksen uhriksi.

  1. Tee ilmoitus rikoksesta mahdollisimman pian poliisille. Ilmoituksen voit tehdä soittamalla, faksaamalla, sähköpostilla tai menemällä itse poliisiasemalle. Voit ottaa yhteyttä mihin tahansa poliisiasemaan.
  2. Ota todistajien yhteystiedot muistiin, mikäli heitä on. Jos tapahtuma vaatii tilan tarkastamista, älä koske mihinkään.
  3. Rangaistuksen vaatiminen. Mieti tarkkaan, vaaditko rikoksentekijälle rangaistusta. Jos et vaadi tekijälle rangaistusta, saatat menettää oikeutesi nostaa syytteen tekijää vastaan myöhemmin.
  4. Lääkärintodistus. Jos rikoksesta on aiheutunut sinulle vammoja, mene lääkäriin mahdollisimman pian. Vaadi lääkäriltä todistus vammoista sekä säästä laskun kuitti. Jos olet joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi, älä peseydytai vaihda vaatteita ennen lääkärille menoa, jos se on mahdollista.
  5. Asianomistajarikos. Asianomistajarikokset poliisi tutkii vain, jos uhri eli asianomistaja vaatii tekijälle rangaistusta. Tällaisia ovat esimerkiksi näpistys ja lievä pahoinpitely, jos se kohdistuu aikuiseen. Jos uhri ei vaadi rangaistusta, poliisi ei edes aloita tutkintaa.
  6. Virallisen syytteen alainen rikos. Suurin osa rikoksista on kuitenkin virallisen syytteen alaisia. Se tarkoittaa rikoksia, jotka poliisi tutkii aina, vaikka uhri ei haluaisikaan tekijälle rangaistusta. Esimerkiksi pahoinpitelyt ja raiskaukset ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Poliisi tutkii ne myös silloin, kun tekijä on perheenjäsen.

Jos et ole varma mitä pitäisi tehdä, ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen. Rikosuhripäivystys antaa käytännön neuvoja ja tukee rikoksen uhriksi joutuneita. Jos tarvitsen rikoksen tapahduttua ymmärtäjää, ota yhteyttä valtakunnalliseen Rikosuhripäivystykseen puhelinnumeroon 0203 – 16 116. Rikosuhripäivystys Vaasan palvelupiste, Aluejohtaja Mika Linden, Puh. (06) 317 5654, Matkapuh. 050 572 9265. Myös Vaasan oikeusaputoimisto auttaa ja neuvoo rikoksen uhreja. Heidän yhteystietonsa on : Korsholmanpuistikko 45, 3.krs, 65100 Vaasa, Puh. 010 365 2900 (puhelinaika päivittäin klo. 9–11)

[instagram-feed]