Asukkaana sinulla on seuraavat velvollisuudet ja oikeudet
Velvollisuudet
- noudattaa taloyhtiösi järjestyssääntöjä, jos asut kerrostalossa tai rivitalossa. Järjestyssäännöissä lukee tavallisesti esimerkiksi, mihin aikaan talossa täytyy olla hiljaa. Niissä on usein myös ohjeita talon yhteisten tilojen käytöstä. Kerrostalossa löydät järjestyssäännöt yleensä rappukäytävästä ulko-oven läheltä.
- huolehtia, että myös vieraasi noudattavat järjestyssääntöjä.
- käyttää huoneistoa vain siihen, mihin se on tarkoitettu. Jos huoneisto on tarkoitettu asumiseen, et voi asua muualla ja käyttää huoneistoa liiketilana.
Oikeudet:
- normaaliin elämään kodissasi. Taloyhtiö ei voi määrätä sellaisia järjestyssääntöjä, jotka ovat ristiriidassa lain kanssa, tai jotka rajoittavat liikaa normaalia elämistä.
- kotirauhaan. Naapurisi eivät saa häiritä kotirauhaa esimerkiksi kovalla metelillä yöllä. Jos naapurisi rikkoo järjestyssääntöjä usein ja vakavasti, keskustele ensin asiasta naapurisi kanssa. Jos tämä ei auta, voit ottaa yhteyttä isännöitsijään tai vuokranantajaan. Kotirauha tarkoittaa myös sitä, että sinulla on pääsääntöisesti oikeus päättää, kuka saa tulla kotiisi.
Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet
Asuessasi vuokralla on sinulla oikeuksia ja velvollisuuksia ne ovat seuraavia:
Sinulla on velvollisuus
- maksaa vuokra ajallaan. Vuokran määrä lukee vuokrasopimuksessa. Vuokranantaja voi korottaa vuokraa sen mukaan, mitä vuokrasopimuksessa on sovittu.
- huolehtia siitä, että vuokra-asunto pysyy hyvässä kunnossa.
- noudattaa vuokrasopimuksen ehtoja. Jos esimerkiksi vuokrasopimuksessa kielletään tupakointi asunnossa, silloin et voi polttaa tupakkaa kodissasi. Jos vuokrasopimuksessa vaaditaan kotivakuutusta, sinun täytyy ottaa sellainen. Kotivakuutus on joka tapauksessa hyvä ottaa myös silloin, jos sitä ei vuokrasopimuksessa vaadita.
- kysyä lupa vuokranantajalta, jos haluat tehdä asunnossa muutoksia, esimerkiksi maalata seinän. Et saa tehdä muutoksia ilman lupaa, vaikka maksaisit remontin itse. Pyydä lupa kirjallisena.
- korvata vuokranantajalle, jos aiheutat asunnolle vahinkoa.
- ilmoittaa vuokranantajalle, jos huomaat asunnossa sellaisia vikoja, jotka ovat vuokranantajan vastuulla. Vuokranantaja vastaa esimerkiksi asunnon kiinteistä kalusteista ja pintamateriaaleista.
- ilmoittaa talohuoltoyhtiöön mahdollisista vioista, kuten vuotavasta vesihanasta.
Sinulla on oikeus
- asua vuokra-asunnossa vuokrasopimuksen mukaisesti. Vuokranantaja saa tulla asuntoon vain joissakin poikkeustapauksissa, esimerkiksi valvomaan asunnon korjauksia tai näyttämään asuntoa ostajille. Hänen täytyy silloinkin yrittää sopia asiasta kanssasi etukäteen.
- saada kirjallinen ilmoitus etukäteen, jos vuokra nousee. Ilmoituksessa täytyy lukea, miten paljon ja milloin vuokra nousee, sekä mikä on korotuksen peruste.
- sellaiseen irtisanomisaikaan kuin laki määrää.
- purkaa vuokrasopimus heti, jos asunnossa asuminen on vaarallista terveydelle.
- vuokrata osa asunnosta toiselle henkilölle, jos siitä ei ole haittaa vuokranantajalle.
- saada ilmoitus korjauksista etukäteen. Pienistä korjauksista täytyy ilmoittaa 14 päivää aikaisemmin ja suurista korjauksista 6 kuukautta aikaisemmin. Kiireelliset korjaukset voidaan kuitenkin tehdä ilman ilmoitusta. Jos korjausten aikana on vaikeaa tai mahdotonta asua asunnossa, sinulla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus tai saada vuokran alennusta. Sinun täytyy kuitenkin aina sopia tästä vuokranantajan kanssa.
(lähde infofinland.fi, vuokrakoti.fi)