Valtaosa suomalaisnuorista jatkaa opiskeluja oppivelvollisuuden päätyttyä. Peruskoulun jälkeiset opinnot antavat paitsi valmiuksia tulevaisuuteen, myös uusia kavereita ja kokemuksia sekä ihmissuhdeverkostoja. Opiskella voi lukuisissa eri oppilaitoksissa ja runsas koulutustarjonta takaa sen, että jokainen voi löytää niiden avulla oman paikkansa elämästä.
Yhteishaku
Moniin koulutuksiin hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta (Toisen asteen yhteishaku, korkeakoulujen yhteishaku). Jos mieluisan koulutuspaikan ovet eivät aukene ensiyrittämällä, voi peruskoulun jälkeen yrittää nostaa arvosanojaan kymppiluokalla. Jos taas on vielä epäselvää, mikä ala olisi juuri itselle sopiva, auttaa ammatti- tai lukiostartti, joiden aikana tutustutaan siihen, millaista opiskelua ammattioppilaitoksessa tai lukiossa on tarjolla. Mahdollisuuksia on runsaasti: löydä itsellesi niistä sopivin.
Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää kirjojen lukemista ja tunneilla istumista. Erilaiset nuorten työpajat tai oppisopimuskoulutus antavat heti käytännön kokemusta ja ammattitaito karttuu työskentelyn lomassa. Päivittäiset rutiinit ja mielekäs tekeminen auttavat pysymään arjessa kiinni.
Jotta opiskelut etenevät ja opiskelu tuntuu mukavalta niin opiskelijan tulee pitää huolta itsestään, ylläpitää motivaatiota ja hyvää fiilistä siitä että jaksaa niin opinnoissa kuin elämässä. Laudatur.net blogi tarjoaa hyviä neuvoja ja vinkki vitosia opiskelijoille muunmuassa sieltä löytyy blogiteksti miten selvitä lukiosta 14+1 vinkkiä ja miten opiskelusta voi tehdä hauskaa!
Opiskeluaikana on usein mahdollista lähteä ulkomaille osana opintoja. Opiskelu vieraassa kulttuurissa ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa avartaa maailmankuvaa, parantaa kielitaitoa ja antaa kansainvälisiä yhteyksiä, joista voi myöhemmin olla hyötyä työelämässä. Oli kyse sitten vaihto-oppilasvuodesta tai vain parin viikon kielimatkasta, riittää kokemuksessa muisteltavaa varmasti pitkään.
Vuoden 2013 alussa voimaan astunut nuorisotakuu tarjoaa jokaiselle alle 25-vuotiaalle sekä alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta. Nuorisotakuu takaa myös jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan. Tavoitteena on nuorten työllisyyden edistäminen.