Ilman opiskelupaikkaa

Kaikki eivät pääse toivomiinsa opiskelupaikkoihin ja joka vuosi nuoria jää myös kokonaan ilman opiskelupaikkaa. Mitä suositumpiin opiskelupaikkoihin hakee, sen kovempaa kilpailu paikoista on.

Jos opiskelupaikka jäi saamatta ysiluokan todistuksen keskiarvon takia, on numeroita mahdollista korottaa kymppiluokalla. Kymppiluokalla pohditaan opiskelu- ja uravalintoja ja laaditaan jokaiselle yksilöllinen opiskelusuunnitelma. Kymppiluokan jälkeen on taas uusi mahdollisuus hakea haluamaansa paikkaan paremmilla numeroilla ja lisäkokemuksella varustettuna.

Peruskoulun päättyessä voi käydä niinkin, ettei vielä tiedä lainkaan, minne haluaisi opiskelemaan tai millainen ura tulevaisuudessa kiinnostaa. Tällöin on mahdollista hakeutua ammattistarttiin. Se on tarkoitettu peruskoulun päättäneille nuorille, jotka jäivät ilman opiskelupaikkaa ja jotka eivät vielä osaa sanoa, mitä tulevaisuudessa haluaisivat tehdä.

Ammattistartteja järjestävät ammattiopistot ja niiden tarkoituksena on selkiyttää suunnitelmia ja antaa valmiuksia hakea uudestaan ammatilliseen koulutukseen. Vuoden kestävässä koulutuksessa tutuksi tulevat useat eri koulutusalat, ammatit ja työelämän vaatimukset. Ammattistarttia suorittavan on yleensä mahdollista korottaa myös peruskoulun arvosanojaan koulutuksen aikana.

Myös lukiot järjestävät startteja. Lukiostartin aikana on mahdollista kerrata peruskoulussa opittua, parantaa ysiluokan päättötodistuksen arvosanoja ja tutustua lukio-opintoihin. Lukiostarttiin voivat hakea ne nuoret, jotka yhteishaussa hakivat lukioon, mutta jäivät ilman opiskelupaikkaa.

Neljäs vaihtoehto on nuorten työpajatoiminta. Työpajoissa hankitaan työelämässä ja opiskeluissa tarvittavia valmiuksia. Tekemällä oppiminen ohjaajan valvonnassa on turvallinen tapa päästä käsiksi kiinnostavaan alaan ja tuo arkeen rutiinia ja säännöllisyyttä. Suomessa on noin 250 erilaista työpajaa ja niiden toimintaan osallistuu vuosittain noin 20 000 henkilöä. Työpajoja ylläpitävät esimerkiksi kunnat, yhdistykset ja järjestöt. Lisätietoja voi kysellä opinto-ohjaajalta tai työ- ja elinkeinotoimistosta. Vaasassa työpajatoimintaa järjestää muunmuassa Vaasan Kaupungin  nuorisopalvelut työpaja Varikko.

Toisille tieto ilman opiskelupaikkaa jäämisestä tulee yllätyksenä, kun taas toiset olettivat niin käyvänkin. Ilman jatkosuunnitelmia ei kuitenkaan kannata jäädä, sillä vaihtoehtoja on ja niihin kannattaa tutustua.

Lukion jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneet työttömät voivat hakeutua maksuttomiin työvoimakoulutuksiin. Koulutuksen tavoitteena on parantaa sijoittusmisedellytyksiä työmarkkinoille. Siksi se on räätälöity käytännönläheiseksi ja siihen voi sisältyä työssä oppimista. Koulutukseen hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta ja paikan koulutuksissa saa noin puolet niihin hakeneista.