Matkustajan muistilista

Mitä eksoottisempaan maahan matka suuntautuu, sen huolellisemmin reissuun tulee varautua. Myös matkan pituus ja tarkoitus vaikuttaa siihen, kuinka kauan ennen aiottua matkustuspäivää varautuminen tulee aloittaa. 

Muista rokotukset huomioi,  että niiden ottamiseen voi tarvita pitkän ajan.

Aloita tarkistamalla passin voimassaoloaika. Joissakin maissa passin tulee olla voimassa vielä kolmen kuukauden kuluttua matkan päättymisen jälkeen. Maiden tullimääräykset löytyvät netistä. Jos matka on matkanjärjestäjän toteuttama, myös heiltä saa tietoja kohdemaan käytännöistä.

Joihinkin maihin tarvitaan viisumi ja se haetaan yleensä matkakohteen maan edustustolta. Viisumilla tarkoitetaan lupaa, jonka perusteella ulkomaalaisen maahantulo ja lyhytaikainen oleskelu sallitaan muiden maahantuloedellytysten täyttyessä. Viisumin hakuprosessi voi kestää useita viikkoja, joten hakemus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Hoida vakuutukset kuntoon. Onnettomuus tai sairastuminen ulkomailla voi tulla yllättävän kalliiksi, joten matkavakuutuksen on syytä olla kattava. Selvitä myös etukäteen kohdemaan yleinen hätänumero ja yleinen turvallisuustilanne sekä rokotusvaatimukset ja mahdollinen malarialääkityksen tarve. Onko maassa alueita, joita turistin kannattaa vältellä? Jos luottokortti joutuu varkaan kynsiin tai katoaa, kannattaa luottokortin sulkunumero olla tallennettuna kännykässä.

Mikäli tarvitset säännöllistä lääkitystä, varaa mukaasi riittävä määrä lääkkeitä. Resepti tai kopio siitä kannattaa ottaa mukaan sekä kirjallinen selvitys lääkkeen vaikuttavasta aineesta. Esimerkiksi rauhoittavien lääkkeiden maahantuonti saattaa olla kiellettyä.

Jos matkan aikana on tarkoitus ajaa autolla, kannattaa Autoliiton sivuilta tarkistaa, vaatiiko kohdemaa kansainvälistä ajokorttia vai riittääkö tavallinen suomalainen ajokortti.

Ulkoasiainministeriön nettisivuilla on kaikkea hyödyllistä luettavaa matkaa suunnittelevalle:

lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista,

viisumeista, oleskelu- ja työluvista sekä tullimääräyksistä saat tietoa kohdemaan viranomaiselta, lue lisää Suomen kansalaisen viisumi ja oleskelulupa -osiosta ja

tsekkaa myös ajankohtaiset matkustustiedotteet maittain.

Matkailijan rokoteoppaan löydät Rokote.fi -nettipalvelusta.

USE- IT -palvelussa nuoret turistit saavat vinkkejä eri kohteista. Palvelu on englanniksi.

Tietoja kansainvälisestä ajokortista löydät Autoliiton nettisivuilta.

Tietoa eri tavoista lähteä ulkomaille, lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa, löydät myös Allianssin Nuorisovaihdon sivuilta.

Jos olet muuttamassa Suomesta pidemmäksi aikaa, tarkista myös TE-palveluiden Maastamuuttajan muistilista.

Lisää tietoa

[instagram-feed]