Netin turvataidot

Netti mahdollistaa monenlaista toimintaa niin on hyvä myös osata turvataitoja netissä.

Tietoturva on  tärkeä  turvataito ja sen tunteminen alkaa laitteen  avaamisesta, opettele käyttämään laitteitasi  oikein. Ovatko virustorjuntaohjelmat ajantasaisia? Mitä tarkoittaa palomuuri? Millainen nettiyhteys minulla on, entä käyttöjärjestelmä?

Kaikki, mikä on laitonta yleisesti, on laitonta myös internetissä. Tyypillisimpiä laittomuuksia internetissä ovat:  tekijänoikeusrikkomukset ja -rikokset, perättömät uhkaukset, kunnianloukkaukset  sekä yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen.

Netiketti tarkoittaa hyvää käyttäytymistapaa netissä, netin etikettiä. Kun sadat miljoonat ihmiset käyttävät nettiä samaan aikaan, törmää myös huonoon käytökseen. Meistä jokainen voi tehdä netin käytöstä mukavaa ja joustavaa noudattamalla yhteisiä sääntöjä.

  • Älä koskaan anna kenellekään yhteystietojasi keskustelupalstoilla. Moni uskoo, ettei voi tulla keskustelukumppanin huijaamaksi, mutta se on mahdollista. Sitä ei tapahdu vain muille.
  • Mieti tarkkaan, millaisia kuvia itsestäsi internetsivuille asetat. Kuvat ovat netissä muiden ulottuvilla, ja osa kuvista päätyy asiattomille sivuille tai kuvaksi jollekulle, joka käyttää sitä henkilöllisyytensä muuttamiseen keskustelupalstoilla.
  • Laki kieltää toisen ihmisen intiimin elämän kuvaamisen, kuuntelun, perättömien väitteiden esittämisen ja toisen ihmisen kunnian loukkaamisen. Kännykällä kuvaaminen yksityisellä paikalla ei ole sallittua ilman kaikkien paikalla olevien lupaa. Kuvien ja videoiden jakaminen puhelimen tai netin kautta vaatii myös jokaiselta luvan erikseen.
  • Älä lähde tapaamaan nettituttuja ainakaan ilman, että olet kertonut tapaamispaikan ja kellonajan jollekulle. Älä mene tapaamiseen, jos nettituttusi hiemankaan epäilyttää tai pelottaa sinua. Älä edes silloin, vaikka tunne tulisi vasta tavatessanne. Tapaamispaikaksi kannattaa aina sopia julkinen paikka, jossa on muita ihmisiä. Älä mene yksin tapaamaan ihmistä, jonka olet tavannut vain netissä. Ota kaveri mukaan.
  • Internetissä seikkaillessa saattaa päätyä sivuille, jotka ahdistavat ja jäävät painamaan mieltä. Uskalla kertoa asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle.
  • Pornosivustot eivät ole tarkoitettu alle 18-vuotiaille ja sivustoilla yleensä myös kielletään alaikäisiltä niiden käyttö.
  • Kaikki internetissä löytyvä tieto ei ole totta. Tutkittuunkaan tietoon ei kannata luottaa sinisilmäisesti. Hienot tutkimukset saattavat erityisesti seksuaalisuuteen liittyen olla puuta heinää. Muista mediakriittisyys.
  • Jos koet jotain epämiellyttävää, uskalla kertoa siitä.

Vinkkejä tietoturvaan

[instagram-feed]