Muuttajan muistilista

Muuttohetkellä on paljon tärkeää muistettavaa. Muistilista helpottaa kiireiden keskellä asioiden hoitamista.

Tee muuttoilmoitus. Tämä on tärkeää, jotta postisi löytää perille uuteen osoitteeseesi. Lain mukaan ilmoitus tulee tehdä viikon kuluessa muutosta. Sen voi tehdä puhelimitse (0200 71000) tai netissä osoitteessa www.posti.fi/muuttoilmoitus verkkopankkitunnuksilla. Muuttoilmoituksen voi myös tulostaa netistä täytettäväksi.

Tee osoitteenmuutokset. Uutta osoitettasi tarvitsevat pankki, puhelin- ja nettioperaattori, vakuutusyhtiö, oppilaitoksesi, työnantajasi, tilaamasi lehdet sekä tietysti ystävät ja sukulaiset. Monet yritykset saavat uuden osoitteen väestötietojärjestelmästä, jonne tieto siirtyy muuttoilmoituksella.

Tee sähkösopimus. Irtisano vanha sopimuksesi ja solmi uusi jo ennen muuttoa.

Ilmoita muutostasi  vanhan että uuden asuntosi isännöitsijöille. Isännöitsijän tiedot voivat löytyä netistä, taloyhtiön porraskäytävän ilmoitustaululta tai vuokrasopimuksen liitteistä.

Muista luovuttaa kaikki entisen asuntosi avaimet isännöitsijälle tai asunnon omistajalle.

Hae tarvittaessa asumistukea. Tarvittavat Kelan asiakirjat kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin. Hakemuksen voi laittaa jo eteenpäin, vaikka kaikki tarvittavat liitteet eivät vielä olisikaan sen mukana. Ne voit täydentää myöhemmin.

Harkitse kotivakuutuksen hankkimista. Useissa asunnoissa kotivakuutus on vuokrasopimuksen solmimisen ehto.

Hanki asuntoon palovaroitin, mikäli siellä ei sellaista ennestään ole. Tarkista sen toimivuus. Asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä varten tarvitaan palovaroitin. Tutustu myös uuden asuntosi pelastautumisohjeisiin, jotka saat isännöitsijältä.

Siivoa vanha asuntosi.

[instagram-feed]