Laskut maksamatta

Jokaisessa laskussa on eräpäivä, jolloin lasku tulee viimeistään maksaa. Maksaminen tapahtuu kätevimmin suoraveloituksena, jolloin toistuva lasku lähtee tililtä automaattisesti eräpäivänä. Sopimus suoraveloituksesta tehdään pankin ja laskuttavan yrityksen kanssa. Tällöin tilillä on oltava eräpäivänä rahat laskun maksamista varten. Verkkopankissa asiointi tekee laskujen maksamisesta sujuvaa, ja sen avulla tuloja ja menoja on helppo tarkkailla.

Joskus laskujen maksamiseen ei riitä rahaa. Tällainen tilanne voi tapahtua kenelle tahansa, mutta toistumaan sitä ei kannata päästää.  Hyvin hoidetut raha-asiat helpottavat elämää.

Jos laskuun ei ole rahaa, kannattaa ottaa yhteyttä laskun lähettäjään hyvissä ajoin ennen eräpäivän umpeutumista. Usein eräpäivästä voidaan joustaa ja siirtää sitä myöhemmäksi. Toisinaan eräpäivän muuttamisesta menee siirtomaksu. Eräpäivän siirron yksityiskohdista neuvotellaan suoraan laskun lähettäjän kanssa. Laskujen eräpäiviä ei voi siirtää loputtomiin, vaan laskut on maksettava ja niihin on järjestettävä rahaa.

Laskun maksamatta jättäminen johtaa maksumuistutukseen. Jos lasku sittenkin jätetään maksamatta, voi seurauksena olla kirje perintätoimistosta. Velkojalla on oikeus periä viivästyskorkoa koko perinnän ajalta.

Jos laskuja jättää toistuvasti maksamatta, voi saada maksuhäiriömerkinnän. Se säilyy rekisterissä 2-4 vuotta ja vaikeuttaa elämää monin eri tavoin. Se voi olla este luottokortin, vuokra-asunnon ja opinto- tai asuntolainan saamiselle. Maksuhäiriöisen henkilön on myös vaikeampaa solmia osamaksusopimuksia ja saada puhelin- tai nettiliittymää. Laskun maksamatta jättäminen ei ole pikkujuttu.

Mikäli maksumuistutukset eivät tehoa, velkoja voi viedä asian käräjäoikeuteen. Asian edetessä tuomioon velkoja saa periä saatavansa ulosoton kautta. Ulosottomies voi lyhentää velkaa suoraan laskun maksamatta jättäneen palkasta tai omaisuudesta. Muutamien kymppien maksamaton lasku voi siis johtaa melkoiseen tapahtumaketjuun, joka tulee kalliiksi niin maksamatta jättäneelle henkilölle kuin yhteiskunnallekin.

[instagram-feed]