PÄIHTEET JA RIIPPUVUUDET

Päihteet voivat nostaa hetkellisesti tunnelmaa ja tuottaa mielihyvää, mutta niillä on myös kääntöpuolensa, ne ovat riippuvuutta aiheuttavia!

Päihteet voidaan jaotella laittomiin, kuten huumeisiin, ja laillisiin, kuten alkoholiin ja tupakkaan . Laillisuus ei tee päihteestä vaaratonta, sillä myös tupakkatuotteisiin ja alkoholiin voi kehittyä vakava riippuvuus. Paras keino välttää riippuvuuden aiheuttamat terveydelliset ongelmat ja siihen kuluva raha on välttää päihteitä kokonaan.

Riippuvuus voi syntyä myös pelaamiseen, joka on nykyään tehty helpoksi netin kautta. Pelaamiseen voi liittyä myös uhkapelausta, jolloin raha vaihtaa omistajaa ja jännitys saa pelaajan valtaansa. Jos pelisilmä pettää ja rahaa ja aikaa kuluu pelien maailmaan liikaa, on mietittävä hetki, voiko pelaamista vähentää omin voimin. Jos vastaus on ei, kannattaa hakea apua.

Päihteet ja riippuvuudet vaikuttavat paitsi omaan elämään, myös läheisiin. Moni riita voisi jäädä riitelemättä, jos osapuolet olisivat selvin päin. Kohtuukäyttö tai päihteiden välttäminen kokonaan on turvallinen ja terveellinen elämäntapa, joka säästää rahaa ja pitää mielen ja kehon virkeänä.

Tutustu nuorten omaan verkkosivustoon Nuortenlinkkiin.

(lähde: nuortenelama.fi)

[instagram-feed]