RAHA-ASIAT

Olessasi täysi-ikäinen sinulla on täysi vastuu omasta taloudestasi. Kun tulot ja menot ovat tasapainossa keskenään, tilanteita voi ennakoida, laskujen maksaminen sujuu vaivatta ja tarpeellisiin ostoksiin on varaa.

Tulot ja menot

Arviota siitä, paljonko tuloja ja menoja kertyy, kutsutaan budjetiksi. Kotona asuvilla nuorilla voi olla sovittu viikko- tai kuukausiraha, jolla nuoren on maksettava omat menonsa. Omat menot kannattaa sopeuttaa saatuun rahaan. Joskus jostakin mieliteosta on luovuttava, jotta saa rahat riittämään. Tätä kutsutaan rahan budjetoinniksi: mihin tarvitsen rahaa oikeasti ja mikä ostos voi odottaa?

Omaa rahankäyttöä voi seurata yksinkertaisella kirjanpidolla. Säilyttämällä jokaisen ostoksen kuitin tai kirjaamalla kuluneen summan ylös, voi kuukauden päästä arvioida, millä tasolla oma kulutus on. Jos saadut rahat eivät millään riitä kattamaan kulutusta, on ostoksia joko vähennettävä tai keksittävä uusia keinoja saada lisää rahaa. Suunniteltu rahankäyttö vaatii harjoittelua.

Viimeistään siinä vaiheessa, kun muuttaa kotoa omilleen, kannattaa opetella toimivan budjetin laadinta. Opiskelijan tai työssä käyvän nuoren rahat ovat usein tiukilla. Rahaa kuluu asumiseen, paikasta toiseen liikkumiseen, puhelimeen ja nettiin, ruokaan, harrastuksiin ja vaatteisiin.

Vinkkejä taloudenhallintaan :

Kuluttajaliiton Valtti -sivuilta voit lukea lisää nuorten omasta taloudesta.

Tee Marttojen taloustesti!

Erilaisia kirjanpito- ja taloussuunnitelmapohjia löydät Marttojen nettisivuilta.

Pennon nettisivuilla voit kirjata jokapäiväiset menosi ja tulosi.

Kesytä sisäinen finanssimörkösi Zaldon nettisivuilla.

Tietoa yhteiskunnan tukimuodoista opiskelijoille ja työttömille saat Kelan nettisivuilta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta löydät selkokielisen rahankäytön oppaan.

Planago auttaa sinua näkemään helposti, mitkä hankinnat ja tavoitteet ovat sinulle taloudellisesti mahdollisia. Lue lisää Planagon nettisivuilta.

 

(Lähteet: nuortenelama.fi,  Martta.fi)