OMAAN KOTIIN

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin on iso askel itsenäistymisessä. Oma koti tuo mukanaan vastuuta: siitä on pidettävä huolta ja vuokrat tulee maksaa ajallaan. Pelkkä vuokra ei ole ainoa menoerä asumisessa, sillä vesi, sähkö ja netti jäävät yleensä myös vuokralaisen maksettavaksi. Oman lovensa lompakkoon syövät myös hankinnat, joita ensimmäiseen kotiin tulee tehdä. On myös muistettava että yleensä asuntoa vuokrattaessa maksetaan takuuvuokra, jonka saa takaisin poismuuton yhteydessä, mikäli asunto on moitteettomassa kunnossa. Jos asukas on aiheuttanut toimillaan remontoinnin tarvetta asuntoon, remontin summa vähennetään takuuvuokrasta. Asunnon normaali kuluminen kuitenkin sallitaan. Takuuvuokra ei saa olla yli kolmen kuukauden vuokraa suurempi.

Asunnon etsintä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Mitä enemmän kriteerejä asumiselle asettaa, sen hankalampaa voi sopivan kodin löytäminen olla. Vuokran suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi sijainti, asunnon koko, varustelu ja kunto. Jos siis haluaa asumaan saunalliseen hyväkuntoiseen yksiöön kaupungin sydämeen, kannattaa varautua korkeampiin vuokriin kuin syrjemmällä olevassa asunnossa.

Vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti, mutta erityisesti koulujen alkamisen aikoihin niistä on kova kysyntä. Lehti-ilmoitukset, oppilaitosten ilmoitustaulut, netti ja asuntoja välittävät yritykset, säätiöt ja yhtiöt ovat hyviä keinoja etsiä itselleen sopivaa asuntoa. Opiskelijat voivat hakea myös opiskelija-asuntoa. Vaasassa toimii Vaasan opiskelija asunto säätiö eli Voas joka tarjoaa asuntoja opiskelijoille Vaasassa.

Oma koti on paikka, jonne muut eivät saa tulla ilman lupaasi – ei edes vuokranantaja. Naapurit tulee huomioida, ja omilla tai asunnossa vierailevien kavereiden toimilla ei saa aiheuttaa häiriötä talon muille asukkaille. Jos jotakin asunnon varustukseen kuuluvaa hajoaa, siitä pitää heti ilmoittaa. Joissakin tapauksissa vuokranantaja saattaa vaatia kotivakuutuksen hankkimista. Asumismuotoja on monenlaisia. Jos yksin asuminen ei tunnu hyvältä ajatukselta, voi harkita kimppakämppää kaverin kanssa, soluasuntoa tai vaikkapa kommuuniasumista. Mikäli pääomaa on riittävästi, asunto on mahdollista myös ostaa omaksi.

Lisätietoja asumiseen liittyvissä pohdinnoissa löydät täältä

Opas itsenäiseen asumiseen