Rahan lainaaminen

Joskus huolellisestikin suunniteltu arvio omasta rahatilanteesta pettää. Kun yllättävä tai erityisen kallis ostos on pakko tehdä, mutta rahaa siihen ei ole, on mahdollista ottaa lainaa.

Pieniä summia voi satunnaisesti lainata kaverilta tai muilta läheisiltä. Jos lainan kysyjä on luotettava ja hoitaa asiansa rehdisti, tutut lainaavat rahaa yleensä mielellään, mikäli heidän oma rahatilanteensa sen sallii. Takaisinmaksu kannattaa suorittaa pian, ja jos kaveri joskus tarvitsee lainaa, on vastavuoroisuus kohteliasta. Lainailusta ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa.

Pikavippien ottaminen on yleistynyt runsaasti. Niiden korot voivat olla yllättävän suuria ja laina-ajat lyhyitä. Vippejä tarjoavat monet erilaiset yritykset, joten jos päädyt pikavippiin, vertaile niitä tarjoavia yrityksiä ja niiden lainaehtoja. Vipin hankittuasi maksa vaadittu summa takaisin sovitussa ajassa. Ikävimmissä tapauksissa vipattua summaa maksetaan takaisin ottamalla uusia vippejä ja velkakierre alkaa.

Lainojen maksamatta jättäminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia: maksuhäiriömerkinnän myötä luottokortin ja uusien lainojen saaminen on vaikeaa, vuokra-asuntoa tai työpaikkaa on hankalampi saada ja kaiken aikaa maksamatta jääneen lainan korko kasvaa kasvamistaan.

Suurempia summia voi saada lainaan pankista. Pankilla ei ole kuitenkaan velvollisuutta lainata rahaa henkilölle, jonka aiempi raha-asioiden hoitaminen on ollut huonolla tolalla, tai jonka varallisuus ja elämäntilanne eivät vakuuta pankkia lainan takaisinmaksukyvystä. Pankki voi myös vaatia lainalle takaajia tai vakuuksia.

Lainattu summa on maksettava määräajassa takaisin. Siihen lisätään kuitenkin korot ja muut lainan hoitoon liittyvät maksut. Lainaa voi lyhentää esimerkiksi kuukausittain tai puolivuosittain. Nämä ovat sovittavissa pankin kanssa tapauskohtaisesti. Muista, että korot voivat nousta. Tämä pitää ottaa huomioon laskettaessa lainan takaisinmaksukykyä.

Opintolaina on valtion takaama laina. Valtiontakauksen saavat opintorahaan tai aikuiskoulutustukeen oikeutetut henkilöt ja sen suuruus riippuu iästä ja oppilaitoksesta.

[instagram-feed]