Murrosikä

Murrosikä on muutoksia ja kasvamista lapsesta nuoreksi ja nuoresta aikuiseksi. Keho muuttuu, samoin ajatukset, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet. Muutos voi olla odotettu ja jännittävä, mutta toisaalta se voi tuoda tullessaan hämmentäviä asioita. Jokainen kehittyy omaan tahtiinsa, eikä kehitystä voi jarruttaa tai nopeuttaa.

Murrosikään kuuluu mielialojen nopea vaihtelu. Aina omia tuntemuksia ei ymmärrä itsekään: miksi minä nyt taas aloin rähjätä ihan ilman syytä? Murrosikäisenä voi olla yhtäaikaisesti rohkea ja epävarma, vahva ja haavoittuva, sosiaalinen ja ujo. Ei siis ihme, että tunnemyrsky ottaa joskus valtaansa. Jokainen joutuu kohtaamaan sen, mutta toisilla se on vahvempi kuin toisilla. Murrosiässä opetellaan asioita ja niihin suhtautumista koko elämää varten.

Kaikenlaiset asiat, fiilikset ja tapahtumat kannattaa jakaa. Joko ihan läheisille ihmisille tai sitten hiukan kauempana olevalle. Puhuminen tai kirjoittaminen helpottaa oloa. MLL:n tarjoaa  Lasten ja nuorten puhelin ja chatti palveluita luottamuksellisesti nuorille ja lapsille ! Käy tututustumassa!

Epävarmuus omasta ulkonäöstä lisääntyy murrosiässä. Kannattaa kuitenkin katsella ympärilleen: jokainen on erilainen ja kaikilla on omat ongelmakohtansa.Peilistä ei ehkä katso joka aamu se maailman upein ilmestys, mutta keksi silti aina jotakin mukavaa sanottavaa itsestäsi. Hyvä itsetunto on kaiken a ja o, ja se vahvistuu tekemällä asioita, joista pitää ja joissa onnistuu.

Tytöille murrosikä tarkoittaa rintojen kasvua, joka voi tapahtua epätasaiseenkin tahtiin. Takapuoli ja reidet levenevät ja saavat muotoja, kuukautiset alkavat ja karvoitus alkaa kasvaa. Toisilla muutokset tapahtuvat jo ala-asteen aikana, kun taas toisilla ne odotuttavat itseään ylemmille luokille. Yksilöllinen vaihtelu on suurta, joten itseään ei kannata vertailla muihin.

Pojilla murrosikä ajoittuu yleensä ikävuosiin 10-14 ja alkaa kivesten kasvamisella. Sitä seuraavat pian äänenmurros ja nopea pituuskasvu. Kivekset alkavat tuottaa testosteronia, mieshormonia, joka ohjaa miehistä käyttäytymistä, siittiöiden tuotantoa ja seksuaalista halukkuutta. Penis alkaa kasvaa noin vuotta myöhemmin kivesten kasvun jälkeen ja kasvunopeus vaihtelee. Toisilla penis on kasvanut täyteen mittaansa jo 13-vuotiaana, kun toisilla se kasvaa parikymppiseksi asti.

(lähde:nuortenelamaa.fi)

 

 

Linkkivinkkejä joita kannattaa käydä tsekkaamassa:

Väestöliiton fakta sivut nuorille

Terve koululainen sivusto täynnä tietoa!

[instagram-feed]