Materiaalin jakaminen

Tiedostojen jakaminen muodostaa valtaosan koko netin liikenteestä. Kaikki sähköisessä muodossa esitettävä tieto voidaan jakaa materiaalina verkon yli. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kuvia, videoita, tekstejä, ääntä tai tietokonepelejä ja -ohjelmia.

Netti mahdollistaa vaivattoman julkaisun omille tuotoksille. Runoja kirjoittava voi saada teksteilleen yleisöä julkaisemalla niitä sopivassa palvelussa, tai bändi saa uusia kuulijoita nopeasti, kun se lataa musiikkiaan nettiin. Rajatumpi katsojakunta saavutetaan oman blogin kautta, kun taas laajemman ja kansainvälisemmän yleisön tietoisuuteen pääsee helpoimmin julkaisemalla videon kansainvälisessä videopalvelussa. Eri aihealueisiin erikoistuneita julkaisukanavia löytyy runsaasti.

Jakamalla omaa materiaaliaan netissä voi saada paitsi lisää näkyvyyttä, myös kommentteja ja kannustusta harrastukselleen. Netissä palaute ei aina kuitenkaan ole pelkästään positiivista, joten kannattaa olla tarkkana, millaista materiaalia nettiin jakaa. Ikäviinkin viesteihin kannattaa varautua. Kerran nettiin jaettu materiaali on käytännössä mahdotonta poistaa sieltä kokonaan. Jos laitat muiden näkyville nolon kuvan itsestäsi, mieti, haluatko kuvan näkyvän kaikille vielä aikuisenakin. Hauska vitsi saattaa kääntyä sinua vastaan vaikka työhaastattelussa. Jos kuvissasi näkyy muita tunnistettavia ihmisiä, pyydä aina heidän lupansa kuvan julkaisuun.

Kun lataa verkon kautta materiaalia, kannattaa tarkistaa, kuinka suuresta tiedostosta on kyse. Suurien tiedostojen latautuminen kestää kauan, ja toisaalta liian pieneksi tehty video voi olla epäselvä katsottava. Kun tottuu materiaalin jakamiseen netissä, tiedostokoon oppii mitoittamaan sopivaksi nopeasti.

Mitä tahansa ei saa jakaa tai ladata omalle koneelle. Suuri ongelma nettiympäristössä on luvaton jakaminen eli piratismi. Oma tietokone osallistuu rikolliseen toimintaan silloinkin, kun lataa koneelleen esimerkiksi laittomia elokuvia. Tietoverkkopiratismi aiheuttaa suomalaiselle yhteiskunnalle satojen miljoonien kokonaistappiot vuosittain. Suurin laittomia tiedostoja jakava ryhmä on nuoret, ja valtaosa luvattomista latauksista on musiikkia.

(lähde : nuortenelämä.fi)

Tietoa tekijänoikeudesta

[instagram-feed]